Στατιστικά

Αναγνώστες

Αν σας αρέσει το blog μας

Αγγελίες - Adespoto.Gr

Από το Blogger.

Πόσο καλοί/ές είσαστε στη πρωινή βόλτα...!?!?!?

Τελευταία Νέα - Recent News

FB Group:
Ο Σκύλος Μου Κι Εγώ - My Dog And I

BLOG:
http://oskilosmoukiego.blogspot.com/

Αν παρατηρηθεί και από εσάς ότι ο τίτλος “5ος διαγωνισμός για Καλό Καλοκαίρι: Κερδίστε έναν οδηγό ή ένα ονυχοδρόμιο απο το Pet Shop Snoopy” εμφανίζεται σε άσχετες αναρτήσεις, οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα (υποθέτω) του Blogspot και γι’ αυτό όταν ανέβασα αυτή την ανάρτηση μου άλλαξε μερικούς τίτλους από παλαιότερες αναρτήσεις.
Κοιτάζω να τα διορθώσω ένα ένα...

Ευχαριστώ για τη κατανόηση σας.
Αλέξανδρος Καπελλάκης
Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Πρόληψη δαγκωμάτων από σκύλους


Να γίνετε ένα με το σκύλο σας.


Αυτή είναι η πρώτη συμβουλή ώστε οι ιδιοκτήτες να μάθουν στο σκύλο τους να μην δαγκώνει αλλά και για να μην δαγκωθεί.
Πρέπει να είστε συντονισμένοι με το σκύλο σας. Κάθε σκύλος είναι ικανός να δαγκώσει. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε πλήρως τις αντιδράσεις του σκύλου σας, ειδικά όταν είναι σε δημόσιο χώρο, λέει η Kelly Hitz, διευθύντρια του Humane Society of the Harrisburg Area.......
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου 4.5 εκατομμύρια άνθρωποι δαγκώνονται από σκυλιά κάθε χρόνο και 1 στους 5 απαιτούν ιατρική περίθαλψη. Όσον αφορά στα παιδιά, τα δαγκώματα γίνονται κυρίως σε παιδιά 5 έως 9 ετών.

Όμως τα δαγκώματα είναι από τους πιο εύκολα προβλέψιμους τραυματισμούς. Γι αυτό πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης.

Το κλειδί είναι κάθε ιδιοκτήτης να εκπαιδεύει και κυρίως να κοινωνικοποιεί το σκύλο του. Στη συνέχεια, θα πρέπει να είναι σε θέση να ερμηνεύει την συμπεριφορά του ζώου και τις αντιδράσεις του. Όλοι, και ειδικά τα παιδιά, πρέπει να μάθουν να πλησιάζουν προσεκτικά κάποιο ζώο και να του συμπεριφέρονται ευγενικά.

Η βασική εκπαίδευση σε κάθε κουτάβι ή σκύλο είναι σημαντική για να αναπτύξουμε μαζί του μια μορφή ελέγχου. Είναι ευθύνη κάθε ιδιοκτήτη να μάθει στο σκύλο του να τον υπακούει είτε στο ''έλα'' είτε στο ''κάτσε'' κ.ο.κ.

Στη συνέχεια, όταν έχουμε πια έναν σκύλο, θα πρέπει να είναι πάντα περιορισμένος στο σπίτι μας, στο κήπο μας ή μέσα. Θα πρέπει να έχουμε κατάλληλη περίφραξη ώστε να μην μπορεί να βγει ο σκύλος από το σπίτι μας.

Τα περισσότερα δαγκώματα γίνονται όχι από αδέσποτα, αλλά από σκυλιά που ανήκουν σε κάποιο σπίτι και αφήνονται να πάνε βόλτα ελεύθερα, χωρίς λουρί. Όσο καλά σκυλιά και αν είναι, αν νιώσουν απειλή στο δρόμο,που είναι πιο πιθανό γιατί δεν έχουν μάθει ποιοί όντως είναι οι κίνδυνοι και ποιοί όχι, όπως τα αδέσποτα, θα δαγκώσουν.
Δεν αφήνουμε ποτέ το σκύλο μας να πάει βόλτα μόνος του. Όχι μόνο γιατί μπορεί να τσακωθεί με άλλα σκυλιά ή να δαγκώσει κάποιον, αλλά και γιατί κινδυνεύει από αυτοκίνητα, φόλες ή να χαθεί.

Κοινωνικοποιήστε το σκύλο σας. Φέρτε τον σ επαφή με άλλα σκυλιά σε πάρκα και γειτονιές. Μάθετέ του με επιβράβευση ότι δεν πρέπει να είναι επιθετικός. Ακόμα και αν ο σκύλος σας δεν μάθει ποτέ να ανέχεται ορισμένα σκυλιά, δεν είναι κακό. Απλά κρατήστε τον μακριά από άλλα σκυλιά στη βόλτα και πάντα με λουρί.

Ένας σκύλος δαγκώνει κυρίως επειδή φοβάται και όχι επειδή είναι ''κακός'', ''λυσσασμένος'' ή οτιδήποτε άλλη ερμηνεία δίνουν όσοι δεν γνωρίζουν. Μην προκαλείτε φόβο στο σκύλο σας, μην τον χτυπάτε, μην τον τιμωρείτε με άσχημες μεθόδους. Χρησιμοποιείστε θετική μέδοθο για να του μάθετε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει.

Η τάση κυριαρχίας ενός σκύλου μπορεί επίσης να τον κάνει να δαγκώσει. Όταν παίζετε μαζί του ποτέ μην του δίνετε το παιχνίδι όταν το αρπάζει και το απαιτεί. Μάθετε του να το δίνει πίσω, δίνοντας του μια λιχουδιά όταν σας επιτρέπει να το πάρετε.


Όταν βλέπετε ένα σκύλο στο δρόμο, με τον ιδιοκτήτη του, θα πρέπει να τον πλησιάσετε όμορφα. Ρωτήστε τον ιδιοκτήτη αν δέχεται να τον χαϊδέψουν και αν σας πει ναι, δώστε στο σκύλο να μυρίσει το χέρι σας. Μην προσπαθήσετε να τον χαϊδέψετε πάνω στο κεφάλι του. Δεν σας γνωρίζει και θα υψώνει τη μουσούδα για να σας μυρίσει το χέρι.

Όταν ο σκύλος είναι αδέσποτος πλησιάστε τον μιλώντας του με γλυκιά φωνή. Αν δείτε να ανταποκρίνεται κουνώντας την ουρά, ερχόμενος χαρούμενος προς εσάς κλπ είναι ασφαλές. Ερμηνεύστε την στάση του σώματος και αν ο σκύλος δεν σας δίνει πολλή σημασία, μην πιέσετε την κατάσταση ώστε να τον χαϊδέψετε με το ζόρι.
Μην τρέχετε, μην φωνάζετε και μην προκαλείτε τον σκύλο.

Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι πλήρως εμβολιασμένος και κατά της λύσσας. Μπορεί να μην υπάρχουν κρούσματα στην Ελλάδα αλλά ποτέ δεν αποκλείεται η εμφάνιση της από κάποιο άλλο ανεμβολίαστο σκύλο που μπορεί να δαγκώσει τον δικό σας.

Tips:
*Στειρώστε το σκύλο σας για να μειωθεί η επιθετικότητά του.
*Κοινωνικοποιείστε το σκύλο σας και συνεχίστε την διαδικασία όσο μεγαλώνει.
*Αν ο σκύλος σας φοβάται σε πολύ κόσμο, αφήστε τον σπίτι. Είναι καλύτερα για τον ίδιο.

Γαυγoκούτι - Shoutbox:

Εδώ γελάμε!

Εδώ γελάμε!
Grrrrr!

Άλλα ιστολόγια