Στατιστικά

Αναγνώστες

Αν σας αρέσει το blog μας

Αγγελίες - Adespoto.Gr

Από το Blogger.

Πόσο καλοί/ές είσαστε στη πρωινή βόλτα...!?!?!?

Τελευταία Νέα - Recent News

FB Group:
Ο Σκύλος Μου Κι Εγώ - My Dog And I

BLOG:
http://oskilosmoukiego.blogspot.com/

Αν παρατηρηθεί και από εσάς ότι ο τίτλος “5ος διαγωνισμός για Καλό Καλοκαίρι: Κερδίστε έναν οδηγό ή ένα ονυχοδρόμιο απο το Pet Shop Snoopy” εμφανίζεται σε άσχετες αναρτήσεις, οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα (υποθέτω) του Blogspot και γι’ αυτό όταν ανέβασα αυτή την ανάρτηση μου άλλαξε μερικούς τίτλους από παλαιότερες αναρτήσεις.
Κοιτάζω να τα διορθώσω ένα ένα...

Ευχαριστώ για τη κατανόηση σας.
Αλέξανδρος Καπελλάκης
Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Προσοχή στα προβλήματα δοντιών της γάταςΠροσοχή στα προβλήματα δοντιών της γάτας


Εάν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας δεν έχει πια όρεξη να φάει ή αποφεύγει την ξηρά τροφή και όταν τρώει μασά πολύ αργά, σαν κάτι να την πονά μπορεί να υποφέρει από προβλήματα στα δόντια της.......
Το πρόβλημα αυτό είναι αρκετά κοινό στις ενήλικες γάτες. Έρευνες δείχνουν ότι περίπου 67% των ενήλικων γατών υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα που λέγεται και feline oral resorptive lesions (FORLs) ενώ αποτελεί και την αιτία απώλειας δοντιών στις υπερήλικες γάτες.

Το πρόβλημα συνήθως ξεκινά από κάποια τρύπα στο δόντι κοντά στα σαγόνια και τα ούλα και προχωρά σταδιακά προς τη ρίζα του δοντιού. Εξπαλώνεται στα νεύτα και στα αιμοφόρα αγγεία στο κέντρο του δοντιού. Μερικές φορές ο οργανισμός της γάτας προσπαθεί να προστατεύσει η να θεραπεύσει την περιοχή και έτσι μπορεί το δοντι να καλυφθεί από ιστό - δέρμα και να μην φαίνεται το πρόβλημα. Μπορεί όμως η γάτα να χάσει μέρος ή και ολόκληρο το δόντι. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι η αναπνοή της γάτας θα μυρίζει άσχημα.

Πρέπει πάντα να πάτε τη γάτα σας άμεσα στον κτηνίατρο για εξέταση. Πιθανότατα θα χρειαστεί ακτινογραφία για να διαγνωστεί το πρόβλημα. Η θεραπεία είναι εύκολη σε μικρά προβλήματα.

Η γάτα πονάει πολύ από αυτό το πρόβλημα και μερικές φορές δεν είναι εύκολο να το καταλάβει ένας ιδιοκτήτης. Η γάτα δεν δείχνει εύκολα σημάδια πόνου, όπως ο σκύλος. Όμως, υπάρχουν ενδείξεις που σας δείχνουν το πρόβλημα, όπως:

-να προτιμά τη μαλακή τροφή (κονσέρβα) αντί της ξηράς
-να πίνει νερό μόνο αν δεν είναι κρύο και δροσερό
-να κάνει ήχους όταν μασάει
-να μην πιάνει με το στόμα τα παιχνίδια της
-να μασάει στη μία μόνο πλευρά του στόματος

Παρότι έχουν δοκιμαστεί θεραπείες χωρίς να αφαιρεθεί το δόντι, συνήθως το πρόβλημα επιστρέφει. Επομένως η μόνη θεραπεία φαίνεται να είναι η εξαγωγή ολόκληρου του δοντιού, κατόπιν νάρκωσης. Οι αιτίες του προβλήματος είναι άγνωστες και δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης ενώ γάτες που περνάνε αυτό το πρόβλημα είναι επιρρεπείς στο μέλλον να το ξαναπάθουν σε άλλο δόντι.

Μια καλή τροφή, παρακολούθηση, εξέταση του στόματος και της συμπεριφοράς της γάτας σας μπορούν να βοηθήσουν στην καλή της υγεία.


Donna Bucciarelli, DVM

Γαυγoκούτι - Shoutbox:

Εδώ γελάμε!

Εδώ γελάμε!
Grrrrr!

Άλλα ιστολόγια