Στατιστικά

Αναγνώστες

Αν σας αρέσει το blog μας

Αγγελίες - Adespoto.Gr

Από το Blogger.

Πόσο καλοί/ές είσαστε στη πρωινή βόλτα...!?!?!?

Τελευταία Νέα - Recent News

FB Group:
Ο Σκύλος Μου Κι Εγώ - My Dog And I

BLOG:
http://oskilosmoukiego.blogspot.com/

Αν παρατηρηθεί και από εσάς ότι ο τίτλος “5ος διαγωνισμός για Καλό Καλοκαίρι: Κερδίστε έναν οδηγό ή ένα ονυχοδρόμιο απο το Pet Shop Snoopy” εμφανίζεται σε άσχετες αναρτήσεις, οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα (υποθέτω) του Blogspot και γι’ αυτό όταν ανέβασα αυτή την ανάρτηση μου άλλαξε μερικούς τίτλους από παλαιότερες αναρτήσεις.
Κοιτάζω να τα διορθώσω ένα ένα...

Ευχαριστώ για τη κατανόηση σας.
Αλέξανδρος Καπελλάκης
Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Savoir vivre και κατοικίδια...


Το βρήκαμε ενδιαφέρον αν και όχι απόλυτα σωστό σε όλα Και το μοιραζόμαστε μαζί σας.......
"Η χώρα μας βρίσκεται μονίμως στο στόχαστρο των φιλοζωικών οργανώσεων για τον τρόπο που οι κάτοικοί της μεταχειρίζονται τα ζώα. Υπάρχουν καταγγελίες-μεταξύ άλλων και από την Μπριζίτ Μαρντό-τόσο για τη συμπεριφορά προς τα αδέσποτα όσο και για το εμπόριο κρέατος αλόγων.
Αυτό δεν σημαίνει πως πάμπολλοι συμπατριώτες μας, κάτοχοι ζώων, δεν τους φέρονται σωστά. Έχουμε όμως ακόμη πολλά να μάθουμε.

- Όταν δεχόμεθα καλεσμένους, πρέπει να απομονώνουμε το κατοικίδιο μας, γιατί πάντα θα υπάρχουν επισκέπτες που δεν θα το θέλουν. Αν κάποιος θέλει να το δει, τον οδηγούμε εμείς.

- Κλείνουμε τα ερπετά μας σε ειδικό κλουβί, καθώς και τα τρωκτικά, ειδικότερα όταν έχουμε καλεσμένους.

- Δεν μαθαίνουμε στον παπαγάλο μας ύβρεις που μπορεί να προσβάλλουν τους καλεσμένους μας.

- Δεν παίρνουμε μαζί μας τα κατοικίδια ζώα σε σπίτια όπου έχουμε προσκληθεί, εκτός εάν μας έχει ζητηθεί σαφώς ή αν έχουμε πρώτα ρωτήσει σχετικώς, πράγμα επιβεβλημένο. Αν καλούμε εμείς, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε από τους προσκεκλημένους μας να φέρουν τα κατοικίδια ζώα τους.

- Αν το κατοικίδιο μας είναι ζώο που δεν μπορούμε να το απομονώσουμε, όπως επί παραδείγματι μία γάτα, προσέχουμε τα παλτό των καλεσμένων μας και τα πράγματά τους, για να μην τα γρατσουνίσει ή τα γεμίσει τρίχες.

- ''Μπορώ να το χαϊδέψω;'', είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να αγγίξουμε ένα κατοικίδιο ζώο.

- Στον δρόμο, κατά τη διάρκεια της βόλτας, δεν πρέπει να αφήνουμε τα σκυλιά να λερώνουν τους δημόσιους χώρους (εκτός αν μαζεύουμε τις ακαθαρσίες) ούτε να εισέρχονται σε καταστήματα ή ξένους κήπους, να γλείφουν όποιον περνάει, να πηδούν επάνω σε περαστικούς, να γαβγίζουν. Τις ακαθαρσίες τους πρέπει να τις κάνουν στις άκρες των πεζοδρομίων, εκεί που βρίσκονται οι σχάρες των υπονόμων.

- Τα σκυλιά, ακόμη και τα πιο ήρεμα, πρέπει πάντα να τα έχουμε δεμένα με λουράκι, όχι μόνο για να μην ενοχλήσουν τους περαστικούς ή για να μη φύγουν και εξαφανισθούν, αλλά και για να μην ακολουθούν άλλα σκυλιά που προπορεύονται με το αφεντικό τους, το οποίο μπορεί να ενοχληθεί από τον σκύλο μας.

- Αν συναντήσουμε αφεντικά σκυλιών που τα έχουν χωρίς λουράκι σε πολυσύχναστα μέρη, μπορούμε πολύ ευγενικά να τους ρωτήσουμε αν μπορούν να περάσουν στο σκυλί τους ένα λουράκι.

- Αν το σκυλί μας έχει δείξει δείγματα επιθετικότητας, του φορούμε πάντα φίμωτρο, όταν το βγάζουμε βόλτα.

- Δεν χτυπούμε ποτέ τα ζώα μας, δεν τα βασανίζουμε και γενικώς δεν είμεθα βίαιοι μαζί τους, ακόμη κι όταν θέλουμε να τα μάθουμε να είναι υπάκουα. Προτιμούμε να τα διδάξουμε κάτι με τη μέθοδο της ανταμοιβής παρά της τιμωρίας.

- Χορηγούμε ηρεμιστικά στο σκύλο ή τη γάτα μας, όταν πρόκεται να ταξιδέψουν μαζί μας με αυτοκίνητο, πλοίο, τρένο ή και αεροπλάνο για πολλές ώρες.

- Φροντίζουμε να μάθουμε αν στο μέρος ή στη χώρα που θα πάμε για διακοπές δέχονται ζώα. Επί παραδείγματα, στη Μεγάλη Βρετανία οι νόμοι είναι αρκετά αυστηροί για τα ζώα που εισέρχονται στη χώρα.

- Ανατρέφουμε το σκυλί μας έτσι ούτως ώστε να μην τρώει από το τραπέζι, να μη ''ζητιανεύει'' φαγητό την ώρα που τρώμε, να μην κάνει τις ακαθαρσίες του στο σπίτι, να μην τρώει τα ρούχα και τα έπιπλά μας, να μην τρώει τα φυτά μας, να μην ανεβαίνει στο κρεβάτι ή στον καναπέ.

- Το σκυλί δεν πρέπει να γαυγίζει και να ενοχλεί τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας μας ή τους γείτονες. Πολλές φορές δεν έχουμε καν ιδέα τι θόρυβο κάνει το σκυλί μας όταν εμείς λείπουμε από το σπίτι. Πρέπει να φροντίζουμε όσο γίνεται να μην ενοχλεί το ζώο μας τους γείτονες. Αν μας ενοχλεί το σκυλί των γειτόνων, κάνουμε μια ευγενική παρατήρηση, ρωτώντας τους αν μπορούν να κάνουν κάτι για το σκυλί τους που γαυγίζει και δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε.

- Δεν αφήνουμε το σκυλί μας κλειδωμένο στο αυτοκίνητο για πολλή ώρα.

- Γενικώς δεν αφήνουμε τα ζώα μας μόνα τους για πολλές ώρες. Αν λείπουμε συχνά από το σπίτι, προτιμότερο είναι να μην έχουμε ζώα.Δεν φταίνε σε τίποτα να περνούν ατελείωτες μοναχικές ώρες.

- Βάζουμε στο κατοικίδιο μας ταυτότητα με τα στοιχεία μας, ώστε σε περίπτωση που χαθεί, να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας όποιος το βρει.

- Εάν συναντήσουμε ένα ζώο που περιφέρεται, δεν το προσπερνούμε αδιάφοροι. Το μαζεύουμε και φροντίζουμε να ειδοποιήσουμε τον ιδιοκτήτη του.

- Όπως υποστηρίζει ο Όζυ Οσμπουρν: Τα κατοικίδια ζώα δεν είναι για πέντε λεπτά, είναι για μια ζωή.

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Παραθέτουμε την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων, όπως υπεγράφη από το Διεθνές Συνέδριο για τα Δικαιώματα των Ζώων, στο Παρίσι το 1978.

'Αρθρο 1

Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

'Αρθρο 2

Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

'Αρθρο 3

Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

'Αρθρο 4

Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

'Αρθρο 5

Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

'Αρθρο 6

Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

'Αρθρο 7

Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

'Αρθρο 8

Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κ.λπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα, από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

'Αρθρο 9

Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

'Αρθρο 10

Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

'Αρθρο 11

Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

'Αρθρο 12

Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί γενοκτονία, έγκλημα απέναντι στο είδος. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

'Αρθρο 13

Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται

'Αρθρο 14

Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ' τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου."

Απόσπασμα από το βιβλίο του Χ. Ζαμπούνη ''SAVOIR VIVRE'',
εκδόσεις Φερενίκη (σελ.72-76)


Πηγή: Adespoto.Gr

Γαυγoκούτι - Shoutbox:

Εδώ γελάμε!

Εδώ γελάμε!
Grrrrr!

Άλλα ιστολόγια