Στατιστικά

Αναγνώστες

Αν σας αρέσει το blog μας

Αγγελίες - Adespoto.Gr

Από το Blogger.

Πόσο καλοί/ές είσαστε στη πρωινή βόλτα...!?!?!?

Τελευταία Νέα - Recent News

FB Group:
Ο Σκύλος Μου Κι Εγώ - My Dog And I

BLOG:
http://oskilosmoukiego.blogspot.com/

Αν παρατηρηθεί και από εσάς ότι ο τίτλος “5ος διαγωνισμός για Καλό Καλοκαίρι: Κερδίστε έναν οδηγό ή ένα ονυχοδρόμιο απο το Pet Shop Snoopy” εμφανίζεται σε άσχετες αναρτήσεις, οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα (υποθέτω) του Blogspot και γι’ αυτό όταν ανέβασα αυτή την ανάρτηση μου άλλαξε μερικούς τίτλους από παλαιότερες αναρτήσεις.
Κοιτάζω να τα διορθώσω ένα ένα...

Ευχαριστώ για τη κατανόηση σας.
Αλέξανδρος Καπελλάκης
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Ζώα και παιδιά: Μια πολύτιμη συμβίωση

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων συμβιώνουν πλέον με ένα κατοικίδιο στο σπίτι. Είναι μια συντροφιά, μια παρέα, ένα κανονικό μέλος του σπιτιού μας.......
Όλα κυλάνε ομαλά.. έχουμε μπει στην ρουτίνα μας, έχουμε κανονίσει το πρόγραμμα μας έτσι ώστε να καλύπτουμε και τις ανάγκες του κατοικιδίου μας με τις βόλτες του, τις ώρες της αγκαλιά και των παιχνιδιών μαζί του.

Τι γίνεται όμως όταν αλλάζουν τα σχέδια; Όταν ένα νέο μέλος προστίθεται στην οικογένεια; Και όταν αυτό το μέλος είναι ένα μωρό. Το μωρό μας….
Κάποτε υπήρχε η νοοτροπία ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ζώα και παιδιά στον ίδιο χώρο. «Δεν είναι υγιεινό..» έλεγαν οι παλιοί…

Η καθημερινότητα όμως τους διέψευσε ..

Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να μεγαλώνεις με ένα κατοικίδιο. Τα μαθήματα ζωής και συμπεριφοράς που παίρνει ένα παιδί μεγαλώνοντας παρέα με ένα ζώο είναι ανεκτίμητα..

Ας δούμε όμως τι μπορούμε να κάνουμε όταν ένα νέο μωρό ή ένα κουτάβι έρχεται στην οικογένεια σαν ένα νέο μέλος…

Η άφιξη ενός νέου μωρού στο σπίτι μπορεί να είναι μία κατάσταση με αρκετό στρες για τους νέους γονείς, ιδίως αν υπάρχουν και άλλα παιδιά ήδη στην οικογένεια για τα οποία πρέπει να φροντίζουν.

Μπορεί να νοιώθετε ότι πλέον δεν έχετε χρόνο για το κατοικίδιο σας, ή ότι το κατοικίδιο μπορεί να δημιουργεί κινδύνους για το μωρό σας.

Μην πιστεύετε όμως καμία από τις ιστορίες των παλιών νοικοκυρών, περί κατοικιδίων που συμπεριφέρονται με επιθετικότητα και με τάσεις ζήλιας προς τα παιδιά, τα περισσότερα κατοικίδια δέχονται τα νέα μωρά όταν έχετε χειριστεί την κατάσταση σωστά και αν είσαστε προετοιμασμένοι να δουλέψετε με τα κατοικίδια σας.

Τα περισσότερα προβλήματα προέρχονται από τα λεγόμενα «προβλήματα αγέλης» - το σκυλί σας δεν θέλει να χάσει την θέση του στην δική σας αγέλη. Θα πρέπει λοιπόν να ξεκινήσετε δουλειά αρκετά πριν την άφιξη του καινούργιου σας μωρού.

ΑΝ πιστεύετε ότι το σκυλί σας θα παρουσιάσει συμπεριφορές ζήλιας απέναντι στο μωρό σας, τότε συνετό θα ήταν να μιλήσετε και με κάποιον εξειδικευμένο εκπαιδευτή συμπεριφοράς.

Στην άλλη περίπτωση όταν ένα κουτάβι είναι αυτό που μπαίνει στην οικογένεια τα πρώτα πράγματα που κάνουμε είναι να το χαϊδέψουμε. Δίνουμε στο σκυλί μας ένα πρωινό μασάζ, τρίβουμε τα αυτιά του, κρατάμε τις πατουσίτσες του ή ακόμα και την ουρά του. Βουρτσίζουμε την τρίχα του και περιοδικά του κάνουμε μπάνιο. Εκτός λοιπόν από την καθαριότητα του σκύλου, με αυτό το τρόπο μαθαίνουμε στο κουτάβι να δέχεται τα πολλά χάδια. Όταν έρχονται τα παιδιά μας σε επαφή μαζί τους, τους αρέσουν να χαϊδεύουν και να κρατάνε αγκαλιά τα σκυλιά μας πολύ. Αν ένα κουτάβι έχει την τάση να δαγκώσει λίγο, του τσιμπάμε ελάχιστα την μύτη να σταματήσει, αλλά το κυρίως συστατικό είναι να του δίνουμε όλη μας την προσοχή και αγάπη.

Το πρώτο πράγμα που προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά είναι να σέβονται τα σκυλιά. Εννοώντας ότι είναι εντάξει να αγγίξουν και να χαϊδέψουν τα σκυλιά. Δεν είναι αποδεκτό όμως το να τα χτυπήσουν, να τραβάνε το τρίχωμα τους ή να τους κάνουν κακό με τον οποιοδήποτε τρόπο. Μαθαίνουν ότι η ευγένεια και η τρυφερότητα είναι το κλειδί. Παροτρύνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν τις λέξεις «κάτσε» και «μη» όταν πρέπει. Προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά να λένε το όνομα του σκυλιού πριν το πλησιάσουν, ιδίως αν τα σκυλιά κοιμούνται. Μαθαίνουν ότι δεν πρέπει να πιάσουν εξ απροόπτου τα σκυλιά. Δεν επιτρέπουμε στα παιδιά να πειράζουν τα σκυλιά με άσχημο τρόπο, είτε σωματικά είτε κοροϊδεύοντας τα με φαγητό και δεν τα παροτρύνουμε να τα ταΐζουν. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν φορές που το παιδί θα προσφέρει κάτι στο σκυλί και θέλω το σκυλί να το δεχτεί μαλακά και να μην το αρπάξει, αλλα δεν παροτρύνουμε την κατάσταση. Τα ενήλικα σκυλιά που έχουμε , γνωρίζουν τα όρια των παιδιών και είναι ιδιαίτερα ήρεμα γύρω τους. Το φαγητό όμως είναι συνήθως το είναι το όριο.

Αρκετά συχνά, οι γονείς περιμένουν το κατοικίδιο να σεβαστεί το παιδί παρά το παιδί τους να σεβαστεί το κατοικίδιο.

Αυτή είναι μια παράλογη προσδοκία.

Τα σκυλιά καταλήγουν πολύ συχνά στα καταφύγια, αφού έχουν «καταστραφεί» σε καθημερινή βάση δαγκώνοντας παιδιά τα οποία τα παρενοχλούσαν με το να τα χτυπάνε με ξύλα, τα πείραζαν, τα πείραζαν ενώ τα σκυλιά ήταν δεμένα και στρεσαρισμένα επειδή δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση (χωρίς κανείς να σκεφτεί τις συνέπειες αν το σκοινί ή η αλυσίδα σπάσει), από μικρά παιδιά που πηδάνε πάνω στα ζώα, τα χτυπάνε ή προσπαθούν να τα καβαλήσουν κλπ.

Το κατοικίδιο συνήθως πληρώνει την κατάσταση αυτή με την ζωή του. Το να μάθουμε τα παιδιά τους ασφαλείς τρόπους να πλησιάσουν τα ζώα, να τα σέβονται και να τα μεταχειρίζονται με αγάπη, και να έχουμε κοινωνικοποιήσει και εκπαιδεύσει σωστά το σκυλί μας και προστατεύσει το κατοικίδιο μας από απείθαρχα παιδιά, είναι ο πιο ασφαλείς τρόπος να δώσουμε βάσεις για μία πιθανή υπέροχη σχέση μεταξύ του παιδιού μας και του κατοικίδιου μας.

Κάθε φορά που το παιδί συμπεριφέρεται με αγάπη στο ζώο, μαθαίνει στο ζώο ότι τα παιδιά δεν είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να φοβάται και μειώνει τις πιθανότητες απειλής του ζώου προς το παιδί.

Είναι μια εκπαίδευση η οποία διαρκεί για μία ζωή τόσο για το κατοικίδιο όσο και για το παιδί.

Αν η σύζυγος σας, το αγόρι σας η το κορίτσι σας, έχει κάποιο πρόβλημα με το κατοικίδιο σας θα πρέπει να μάθετε το λόγο.

Συνήθως με τα σκυλιά, το πρόβλημα έχει να κάνει με την ιεραρχία της αγέλης.

Αν το σκυλί μένει με το ένα άτομο, όταν το άλλο άτομο της σχέσης εμφανίζεται, το σκυλί πολύ πιθανά να μην θέλει να παραδώσει την «δεύτερη θέση στην ιεραρχία» που μέχρι τώρα είχε. Αυτό συνήθως εκλαμβάνετε ως ζήλια, όταν κατ? ουσία είναι πρόβλημα κυριαρχίας, και εδώ το έτερον ήμισυ θα πρέπει να εδραιώσει την κυριαρχία του. Ή μπορεί εσείς και το έτερον ήμισυ να είχατε μία ασυμβίβαστη συμπεριφορά, έχοντας μια διαφορετική μεταχείριση απέναντι στο κατοικίδιο σας.

Θα πρέπει λοιπόν να ξεκινήσετε μία νέα σχέση μεταξύ εσάς, του έτερον ήμισυ και του σκύλου σας. Θα πρέπει επίσης να καλέσετε ένα επαγγελματία εκπαιδευτή, καθώς η δουλειά του είναι να εκπαιδεύσει το σκύλο καθώς και εσάς και να εδραιώσει μία καλύτερη σχέση μεταξύ σας.

Το να συμβιώνεις με σκυλιά και με παιδιά είναι μία καθημερινή εργασία η οποία έχει ενσωματωθεί στην καθημερινότητα μας...

Πρέπει να καταλάβουμε ότι παίρνοντας ένα κατοικίδιο σπίτι δεν τους συμπεριφερόμαστε σαν να είναι απλά ζώα.

Πρέπει να τα βλέπουμε σαν μέλη της οικογένειας μας, γιατί είναι πλέον μέλη της ίδιας οικογένειας και πρέπει να μάθουμε να τους συμπεριφερόμαστε όπως και στα υπόλοιπα μέλη. Με σεβασμό και αγάπη.

Με αυτόν τον τρόπο έχουμε καταφέρει να ζούμε όλοι μαζί αρμονικά.

Ρενα

Video from Adespoto.tv.




Πηγή: Adespoto.Gr

Γαυγoκούτι - Shoutbox:

Εδώ γελάμε!

Εδώ γελάμε!
Grrrrr!

Άλλα ιστολόγια